Categoria si importanta unor Pompe Centrifuge

Categoria si importanta unor Pompe Centrifuge

Pompe centrifuge

Aceste pompe centrifuge fac parte din categoria pompelor cu rotor, fiind de fapt nişte turbine de apă cu funcţionare inversă, prevăzute cu un rotor care deplasează lichidul. În cazul pompelor centrifuge, funcţionarea neuniformă (cu şocuri) a pompelor cu piston este evitată, datorită continuităţii curentului de lichid care traversează pompa. Presiunea necesară pentru echilibrarea înălţimii coloanei de apă este realizată de acţiunea paletelor rotorului asupra lichidului, acţiune care se exercită prin forţe centrifuge.

Lichidul pătrunde în pompă datorită aspiraţiei rotorului şi este condus în rotor în direcţie axială, fiind apoi deviat între paletele rotorului după o direcţie radială. Sub acţiunea rotorului, lichidul este împins spre periferia acestuia, de unde este evacuat. Lichidul este astfel dirijat în altă direcţie şi în acelaşi timp accelerat. Presiunea la ieşirea din rotor este mult ridicată, încît curentul de lichid poate învinge diferenţa de nivel.

La ieşirea din rotor, lichidul intră în statorul prevăzut cu ajutaje divergente, care-i scad viteza, şi în interiorul cărora energia cinetică a lichidului se transformă în energie potenţială, restul transformării realizîndu-se într-o carcasă elicoidală. Pompa descrisă realizează presiuni joase de refulare. Pentru a construi pompe centrifuge cu presiuni de refulare ridicate, se montează în serie mai multe elemente rotorice şi statorice. În general, aceste pompe centrifuge nu se pot amorsa direct, deoarece aerul existent iniţial în rotor împiedică antrenarea lichidului din spaţiul de aspiraţie.

Pentru amorsare, conducta de aspiraţie trebuie umplută cu lichid. Ce este o pompa de apa? Pompa de apa face parte din sistemul de racire al oricarui motor cu combustie interna. Deoarece aceste motoare nu sunt prea eficiente, majoritatea energiei se pierde prin caldura. Motorul se va incalzi pana cand blocul motor va crapa. De aceea exista pompa de apa, care previne incalzirea motorului. Pompa de apa este de fapt un cilindru din otel si aluminiu. Este gol pe dinauntru si contine o spirala si placute care sunt legate la aceasta spirala. Pompa de apa este de obicei situata in partea din fata a motorului. Sunt conectate la ea furtunase care aduc apa.

Toate aceste furtunase sunt conectate si la motor pentru a raci interiorul acestuia. Cum functioneaza o pompa de apa? Cand motorul este pornit, porneste si ventilatorul si care determina rotirea spiralei din interiorul unor pompe centrifuge de apa. Rotirea spiralei pune in miscare si placutele care functioneaza pe baza fortei de suctiune. Ele trag apa din radiator si o pompeaza prin conducte la motor. Apa absoarbe caldura din motor. Apoi ea trece prin radiator unde este racita de ventilator si apoi isi reia ciclul.